• Möt Farmlodges alla djur

    Bo på lantgård i Bohuslän - Västkusten
  • Möt Farmlodges alla djur

    Bo på lantgård i Bohuslän - Västkusten

Häng på gården

Längtar du efter en lugn stund och miljöombyte i vardagen? Ibland är det skönt att bara vara och ta dagen som den kommer, och kanske speciellt här på Farmlodge. Vår gård ligger i härligt lantlig miljö endast en och en halv timmes bilresa norr om Göteborg, bara några kilometer från Lysekil och havet. Här kan du och familjen njuta av några timmars häng, utan varken måsten eller inplanerade aktiviteter.

Öppettider

Kaniner

KANINER
På gården finns Gotlandskaniner som är en utrotningshotad svensk husdjursras. Gotlandskaninen härstammar från den gamla svenska lantraskaninen. Fullvuxna väger de mellan tre och fyra kilo och lever i omkring tio år. Kaniner är populära sällskapsdjur i Sverige och har faktiskt hållits som husdjur ända sedan 1500-talet.

HYR KANIN AV OSS!

Ponnyer

En ponny är en liten häst som mäter max 148 centimeter i mankhöjd. Det finns en mängd olika ponnyraser och på Farmlodge har vi minishettisen Snövind. Shetlandsponnyn kommer ursprungligen från ön Shetland utanför Skottlands kust och är en av världens minsta ponnyraser. Shetlandsponnyn är liten men ett av världens starkaste hästdjur och användes förr som draghäst i Storbritanniens kolgruvor. En shetlandsponny blir sällan över 107 centimeter i mankhöjd och en minishettis får inte vara högre än 86 centimeter i mankhöjd.

Minigrisar

Man kan lätt tro att minigrisar är en specifik ras, men så är det faktiskt inte. Minigris är ett samlingsnamn för små raser av det vanliga tamsvinet. De hålls som sällskapsdjur och väger mindre än 80 kilo som vuxna. Minigrisar är otroligt smarta och lättlärda. När man träffar en gris förstår man snabbt varför det heter ”kelgris”. Grisar älskar att kela och att bli kliade på magen. På Farmlodge möter ni Carola och Nasse med familj.

Höns

Till frukost kan du få ägg från gårdens egna höns. Vi har lite olika raser på gården en är dvärgkochin som har sitt ursprung i Kina. De värper små ägg, och är fantastiska mödrar. De är perfekta husdjur för barn eftersom de lätt blir väldigt tama. De är robusta höns som lever länge och älskar sällskap.

Getter

Den afrikanska dvärggeten kommer ursprungligen från Kamerun i västra Afrika men är i dag ett populärt inslag i många av våra djurparker. Getter ger mjölk som används främst för osttillverkning. En get har fyra magar och idisslar precis som en ko. Farmlodge getter heter Kalle och Jumper. De väger mellan 20-35 kilo och blir omkring 10-12 år gamla. Bäst gillar de att äta hö, sly, bark och löv.

Vaktlar

Vaktlar – i mitt fall japansk vaktel (Coturnix japonica) – är mycket produktiva. De kläcks efter bara sjutton dygn och är könsmogna sex till sju veckor senare. När de börjar värpa kan de lägga mer än ett per dygn. I snitt lägger de ett ägg var artonde timma. Så ett dussin vaktlar kan producera över hundra ägg i veckan.

Lantgårdens söta kattungar

Katter

Alla gårdar måste ha minst en katt, så också Farmlodge som har flera. Katten är en utmärkt jägare som håller stall och ladugård fritt från möss och gnagare. Samtidigt är de keliga och vill gärna gosa en stund. Våra katter heter Gimli, Sotis, Sally, Minivän och Bertil. På sommaren har vi ofta kattungar.

Marsvin

Visste du att namnet marsvin betyder havsgris?

Det är för att sjömännen hade med sig marsvin på skeppen när de seglade från Sydamerika till Europa.

Viktigt meddelande till våra besökare:

  1. Skofritt  inomhus: För att bevara renligheten och säkerheten i vårt caféområde, vänligen ta av dig skorna vid ingången och använd de tillhandahållna tofflorna eller gå barfota.
  2. Risk för sjukdom: Att få i sig djurbajs kan leda till allvarliga sjukdomar. Vi ber dig därför vänligt men bestämt att inte äta eller dricka i närheten av djuren. Med omtanke om både din och djurens hälsa, undvik att konsumera människomat vid djurhägnen.
  3. Tvätta händerna noga: Efter kontakt med djuren eller deras omgivning, var vänlig och tvätta händerna noggrant med tvål och vatten. Använd gärna de tillhandahållna tvättstationen och toaletter för att säkerställa god hygien.
  4. Respektera avståndet till djuren: För djurens trygghet och välbefinnande, var vänlig och respektera avståndet till dem. Undvik att mata dem utan tillstånd och undvik att störa dem när de äter eller vilar.

Tack för din förståelse och samarbete för att säkerställa en trevlig och säker upplevelse för både besökare och djur!

Får man gå in till djuren?

Ja, ni får gå in till vissa av  djuren i vuxet sällskap.

Får man mata djuren?

Bara med gräs i små portioner.

Kan man ta med egen fikakorg?
Den hungrige är välkommen att besöka vårt cafe !
Medhavd fika är inte tillåtet inne på gården / området.
Se öppettider här

Får jag ta med min hund in i caféet /gården?

Vi älskar hundar som är kopplade. Det är inte tillåtet att hundarna hälsar eller nosar på gårdens djur eller går nära deras hägn.

Är gården handikappanpassad?

Gården har anor från 1800-talet, flertalet restaureringar har gjorts och moderniserat
gården men trösklar och trappor förekommer i huvudbyggnaden.
Entrén till huvudbyggnaden är utrustad trappa och ramp. Toaletten på entréplan är rymlig och rymmer barnvagn, rullstol etc.

Hela gården är rökfri

Bo på lantgård i Bohuslän

Boka online här